Godistajm…..

Nu har man påbörjat godistillverkningen…. Först var det lite Leila godis…. Det påminner om radiokaka, och var så lätt….
 
man börjar smälta lite choklad och nougat... så blandar man i lite nutella.... i med cornflakes.....

sedan lägger man lite smörpapper i en form... och så i med röran.... in i kylen för att kallna...tar väl cirka 45 minuter + - av tiden.....

Under tiden så tempererar man chokladen... som man ska doppa bitarna i.... ta cirka 1/3 del och smält i vattenbad.....för mörk choklad cirka 48 grader.... proffsen känner det... jag använder termometer...... 

Finhacka.... resten det vill säga 2/3......


Blanda ned i det smälta..... rör tills det är cirka 28 grader ( använder fortfarande termometer)..... Ta ut chokladen från kylskåpet....skär i 3*3 bitar..... och doppa dom i smälta chokladen... lägg det på ett galler.... så överskottschokladen kan rinna av.... sedan är det lättare att få loss bitarna...

när chokladen kallnat ( i och med den är tempererad så stelnar den i rumstemperatur) så lägg godiset i en burk... med lock.... sedan är det bara att hålla fingrarna i styr... och förtränga att dom finns.... smaken är en blandning mellan radiokaka... och är otroligt goda... kommer att bli favoritgodiset....

Skulle någon vilja pröva så här är receptet...

Leilas... godis... cirka 45 bitar...

Ingredienser...

100 gr ljus mjölchoklad (använde ljus block)
250 gr nougat
1 brk nutella 350 gr
1 liter cornflakes
300 gr mörk choklad  70%


Gör så här

1. Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.

2. Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen.

3. Häll ut detta i en liten rektangulär form, 26 x 13 cm klädd med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.

4. Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.

5. Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad, tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader.

6. Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under).



Mozartkulor....

Nu var jag så taggad på julgodis.... så det blev lite mozartkulor också... det var riktigt enkelt.... tog nougatblock och skar i 1-1½ cm stora bitar... rullade dom... man kan mjöla händerna lätt om man tycker det blir kladdigt...


kavlade ut en platta av marsipan cirka 1-1½ mm tjock.... tog ut rundlar med ett kakmått....

rullade in mina nougatbollar i marsipanen..... åter igen fram med termometer.... och så tempererades chokladen... som jag skulle doppa mina bollar i.....

doppade mina mozartkulor i chokladen och la det på galler för att stelna.... när det var klart....


så packade jag in godiset i godispapper... och så in i kylen.... enligt maken... som är godistestaren... så var dom riktigt goda..... avslutade dan med att testgöra några praliner.... med och utan fyllning... men det blir nästa veckas projekt.... ska bara klura ut en god fyllning...

så Alladin... släng dig i väggen... Kan själv....
 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: tina

mmmmmmmmmmmmmm, gottis mmm jag tar gärna hand om godiset för som din kopis är jag rädd om dina tänder, du vet var jag bor.....

2009-12-14 @ 18:54:28
Postat av: M

Haha.,.. skyll på dom... du vill bara ha godis... ska se om det är någon kvar... för vi har stora skåpråttor:)).... och dom gillar också choklad....i stora lass...

2009-12-15 @ 00:09:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0