Miljönissarna...... ett släkte för sig själv...

Dom hittar på sattyg i tid och otid... Vanliga glödlampor vill dom förbjuda... utan istället så är det lågenergilampor som ska finnas...på Kemikalieinspektionens hemsida kan man läsa detta:
.........
När en varm lågenergilampa går sönder: Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter.
EU vill förbjuda vanliga lampor och införa lågenergilampor. Vissa länder har bestämt att i stort sett alla lampor ska vara av lågenergimodell. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock.
Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten "Kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa". Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.
......slut text....kemikalieinspektionens hemsida...............................

Lågenergilampor kvicksilver... dom har förbjudet kvicksilver i termometrar och andra produkter... men lågenergilampan är tillåten... Ska man behöva torka golv, använda glasburkar, handskar, kasta trasor för att torka golvet, för att en glödlampa går sönder....??? verkar inte vidare smart, tycker jag... Så jag återgår väl till Fotogenlampa istället...  Sak samma var det med miljöbilarna, det har visat sig så miljövänliga är dom inte...

Jan Boljang har gjort en sammanställning

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0